Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Mediation in het arbeidsrecht: wat is “voldoende inspanning”?

Mediation in het arbeidsrecht: wat is “voldoende inspanning”?

Gepubliceerd: 08-jul-2024 08:00

Mediation in het arbeidsrecht: wat is “voldoende inspanning”?

Wanneer heb je je voldoende ingespannen om de arbeidsrelatie te herstellen en te bevorderen? In deze zaak behandelt het Hof een ontbindingsverzoek dat eerder al door de kantonrechter was afgewezen.

Communicatie

De situatie is als volgt. Werkneemster is sinds 1993 in dienst bij de Rabobank. Sinds 2018 zijn er problemen in de samenwerking tussen werkgever en werknemer, voornamelijk in de communicatiewijze van werkneemster naar collega’s en leidinggevenden toe. Waarschuwingen hebben niet tot gedragsverandering geleid. De Rabobank verzocht de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Deze werd evenwel afgewezen waarna de Rabobank in hoger beroep is gegaan.

Werkcultuur

Het Hof beoordeelt het ontbindingsverzoek van werkgever als volgt.

Het staat vast dat werkneemster altijd goed heeft gefunctioneerd op inhoudelijk vlak. Het probleem zit in de manier van communiceren naar collega’s en leidinggevenden toe. Werkneemster stelt zich op het standpunt dat de Rabobank onvoldoende heeft gedaan om de verstoorde arbeidsverhouding te verbeteren omdat zij de werkcultuur als onveilig ervaarde. De Rabobank stelt zich evenwel op het standpunt dat zij wel degelijk heeft geprobeerd om het dialoog aan te gaan, onder andere door samen met de persoon die door werkneemster werd beticht van ongewenste omgangsvormen, maar werkneemster wilde hier geen gebruik van maken.

Arbeidsrelatie

Werkneemster stelt zich op het standpunt dat de Rabobank steeds op een beëindiging van de arbeidsovereenkomst aanstuurde en oplossing van het geschil niet serieus nam, maar hier zijn aldus het hof onvoldoende aanknopingspunten voor. De Rabobank heeft juist getracht om de arbeidsverhouding te normaliseren en heeft hiervoor vier mediationtrajecten gestart en doorlopen. Niets heeft tot een duurzame oplossing geleid. Alle pogingen die door de Rabobank zijn ondernomen, leiden ertoe dat de Rabobank voldoende heeft gedaan en een ontbinding op grond van de g-grond gerechtvaardigd is. De communicatiewijze van werkneemster en gebrek aan zelfreflectie heeft de arbeidsrelatie doen verstoren. Een vruchtbare samenwerking zit er niet in, aldus het Hof.

NOVO’s tip

Mediation kan in veel gevallen de uitkomst zijn in een arbeidsgeschil. Of dat het nou tot een exit van de werknemer leidt of juist herstel van een verstoorde arbeidsverhouding, het is altijd de moeite waard om een traject aan te gaan. Indien meerdere trajecten niet tot een gewenst resultaat leiden, is een ontbinding door de rechter vaak de oplossing. Meer weten over mediation? Onze arbeidsrechtadvocaat Femke is ook mfn-gecertificeerd mediator en kan wellicht iets betekenen voor u. Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.     

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!