Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Mediation als re-integratieverplichting

Mediation als re-integratieverplichting

Gepubliceerd: 26-aug-2024 08:00

Mediation als re-integratieverplichting

Een van de adviezen van een bedrijfs- of arbo-arts kan zijn dat een mediationtraject moet worden gestart. Wat zijn de gevolgen voor een werknemer als je hier geen gehoor aan geeft?

Loonvordering

De situatie is als volgt. Werknemer is sinds 23 september 2019 in dienst bij werkgever als regiomanager. Op 17 januari 2024 meldt hij zich ziek. Werkgever schort het loon van werknemer op vanaf 14 mei 2024 omdat werknemer onvoldoende medewerking zou verlenen. In onderhavig kortgedingprocedure vordert werknemer zijn loon. Aan de rechter wordt de vraag voorgelegd of de werknemer alsnog al dan niet loon toekomt.

De kantonrechter oordeelt als volgt. De bedrijfsarts heeft op 13 maart, 29 maart en 19 juni adviesrapporten uitgebracht over de arbeidsongeschiktheid van werknemer. Er zouden eerst gesprekken worden gevoerd door partijen en als dit tot niets zou uitlopen, zou mediation worden ingezet. Mediation blijkt uiteindelijk nodig te zijn, maar werknemer geeft geen gehoor aan dit advies van de bedrijfsarts. Nu– op basis van vaste rechtspraak - vast staat dat werknemer handelt in strijd zijn re-integratieverplichtingen, was werkgever gerechtigd om het loon van werknemer op te schorten.

Loonstop en loonopschorting

Hoewel werkgever gerechtigd was om het loon stop te zetten, heeft zij gekozen voor een loonopschorting. De opschorting is een minder verregaand middel omdat het loon dan met terugwerkende kracht alsnog kan worden voldaan. Een loonstop houdt in dat er geen terugwerkende kracht is en werknemer geen loon toekomt, ook niet achteraf als werknemer alsnog aan zijn verplichtingen voldoet.

De kantonrechter oordeelt dat werknemer alsnog geen loon toekomt; loonstop dus. Werknemer krijgt derhalve de deksel op de neus.

NOVO’s tip

Het verschil tussen een loonstop en loonvordering moet duidelijk gemaakt worden in de e-mails die verzonden worden naar een werknemer. De wet geeft limitatieve situaties aan waarbij een loonstop gerechtigd is. Normaliter is het juist zo dat een werkgever niet zomaar mag kiezen tussen deze twee… Dat een door de arbo-arts gegeven mediation advies niet zomaar door een werknemer naast zich neer mag worden gelegd, mag duidelijk zijn: ieder der partijen is verplicht zich in te spannen voor een optimale re-integratie, aldus de wet Verbetering poortwachter. Daar valt het opvolgen van arbo-adviezen uitdrukkelijk ook onder. Femke van Velden is overigens MfN-geregistreerd mediator. Schroom niet om haar in te roepen mocht het nodig zijn om te mediation in geval van een dreigend conflict. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.     

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!