Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
“Short little bitch” is onvoldoende voor een ontbinding, maar rechter vindt wel voldoende grond voor gecombineerde ontbindingsgrond (i-grond).

“Short little bitch” is onvoldoende voor een ontbinding, maar rechter vindt wel voldoende grond voor gecombineerde ontbindingsgrond (i-grond).

Gepubliceerd: 02-sep-2024 08:00

 

“Short little bitch” is onvoldoende voor een ontbinding, maar rechter vindt wel voldoende grond voor gecombineerde ontbindingsgrond (i-grond).

Steeds vaker zie je rechtspraak over “normen en waarden”: wat mag wel, wat kan niet. En dan niet alleen op seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook  in taalgebruik, aanspreekvormen. Nederland lijkt in dat opzicht wat te verloederen en dus wordt  ook de rechter steeds vaker om hulp gevraagd. In deze casus noemde een ex-partner van een werknemer de leidinggevende “short little bitch”. De rechter moest van pas komen om duidelijkheid te geven of dit over of nog net onder de scheef was..

Beledigingen door ex-partner

Wat was het geval? Werkneemster is sinds 1 oktober 2022 in dienst als client consultant bij werkgever, een bedrijf dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor IT-professionals bij elkaar brengt. Op 26 oktober 2023 heeft werkneemster zich ziek gemeld. Omdat naast medische klachten sprake was van werkgerelateerde problematiek, heeft de bedrijfsarts geadviseerd dat partijen met elkaar in gesprek gaan. Werkgever heeft werkneemster daartoe diverse keren uitgenodigd om samen te zitten, waarop de (toenmalige) partner van werkneemster steeds negatief reageerde en zelfs de leidinggevende van werkneemster, onder andere, “short little bitch” en “little midget bitch” heeft genoemd en de organisatie van werkgever een “shitshow” noemt. Uiteindelijk heeft een gesprek plaatsgevonden tussen werkgever en werkneemster, waarbij ook de ex-partner van werkneemster aanwezig was. Tijdens dit gesprek heeft de ex partner zowel de leidinggevende als werkgever (fors) beledigd, waardoor het gesprek uiteindelijk voortijdig is geëindigd. Ook na dit gesprek blijven de beledigingen doorgaan en worden er zelfs door de ex-partner bedreigingen geuit jegens leidinggevende en werkgever.

Einde arbeidsovereenkomst

Op 23 april 2024 heeft Standit werkneemster laten weten dat zij heeft besloten de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Werkneemster geeft aan niet bekend te zijn (geweest) met de e-mails van haar ex-partner en geeft zij aan dat de relatie inmiddels verbroken is. Werkgever dient een ontbindingsverzoek in bij de rechter.

Ontbinding op i-grond

De kantonrechter schaart de bedreigingen en beledigingen van de ex-partner van werkneemster onder de h-grond, maar niet voldoende voldragen. Maar de rechter acht ook een verstoorde arbeidsrelatie tussen werkneemster en werkgever aanwezig (g-grond). Daarbij vindt de rechter dat het aan werkneemster te verwijten is dat zij onvoldoende heeft gedaan om het gedrag van haar ex-partner te corrigeren. De kantonrechter komt daarmee wel tot de conclusie dat er voldoende reden is om tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst op de i-grond over te gaan, wegens een combinatie van omstandigheden (h- en g-grond). Ookal zijn de bedreigingen door de ex-partner geëindigd, en ookal is zelfs de relatie met werkneemster en de ex-partner gestopt, kan van werkgever niet worden verlangd de arbeidsrelatie in stand te houden. De wettelijke transitievergoeding wordt toegekend, maar de rechter ziet af van de verhoging van de i-grond.

NOVO’s tip

Eindelijk een i-grond die staat. Ontbinding op de i-grond blijft maar weinig in stand bij de rechter, maar dit is een mooi voorbeeld. Zeker als er situaties zijn die niet rechtstreeks op de arbeidsverhouding tussen werkgever  en werknemer spelen, is het altijd lastig hoe te handelen. In dit geval had werkneemster onvoldoende gedaan om de gedraging van haar ex-partner te doen stoppen, maar stond daar tegenover dat ook werkgever meer had kunnen doen, zoals bijvoorbeeld mediation. Wilt u meer weten? Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. U kunt ons per mail bereiken op info@novo-advocatuur.nl en telefonisch via 076-2056040.

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!