Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
De herplaatsingsplicht in concernverband

De herplaatsingsplicht in concernverband

Gepubliceerd: 30-sep-2024 08:00

De herplaatsingsplicht in concernverband

Inmiddels is het wel algemeen bekend dat áls een werkgever afscheid van een werknemer wilt nemen en er een geldige reden voor is, er nog steeds éérst gekeken dient te worden naar de mogelijkheid om de betreffende werknemer te herplaatsen. Maar hoever reikt die herplaatsingsplicht? Het Gerechtshof in Den Bosch gaf daar invulling aan.
 

Concern

Werkgever maakt onderdeel uit van een organisatie die wereldwijd gevestigd is en zo’n 9000 werknemers kent. Er zijn, kort gezegd, drie afdelingen, te weten Sales, Pricing en Product Management. Werknemer is op 01 augustus 2021 in dienst getreden bij werkgever in de functie van Regional Strategy en Business Leader EMEA.  

Ontslagvergunning en ontbinding

Werknemer heeft diverse malen aangegeven zich buitengesloten te voelen door zijn leidinggevende, maar vindt daar geen gehoor op. Werkgever laat vervolgens weten – via het indienen van een ontslagvergunningsaanvraag bij het UWV – de functie van werknemer te willen laten vervallen. Het UWV wijst af. Nadien meldt werknemer zich per 21 maart 2023 ziek.

Werkgever heeft vervolgens een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter ingediend op grond van bedrijfseconomische redenen en de weigering door het UWV, subsidiair op de g-grond, de verstoorde arbeidsverhouding.

De kantonrechter is van oordeel dat er weldegelijk sprake is van een bedrijfseconomische reden die het laten vervallen van de functie van werknemer rechtvaardigt. Evenwel ontbindt de kantonrechter niet omdat werkgever onvoldoende heeft gedaan om werknemer te herplaatsen. Die beslissing wordt voorgelegd aan het hof.

Onvoldoende inspanning herplaatsing

Het hof oordeelt als volgt:

“Het hof stelt voorop dat van de werkgever in het kader van het herplaatsingsvereiste wordt verwacht dat hij actief onderzoekt of herplaatsing in een passende functie binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing, mogelijk is. Het herplaatsingsvereiste strekt zich uit over de gehele groep waartoe de werkgever behoort en is dus niet beperkt tot Nederland. Het gaat erom dat de werkgever kan aantonen dat hij zich voldoende heeft ingespannen om de werknemer te herplaatsen en daarmee ontslag te voorkomen.”

En

“Omdat werkgever niet samen met werknemer in kaart heeft gebracht welk soort functies passend voor hem waren/zijn, niet zelf actief op zoek is gegaan naar passende functies, alleen functies heeft genoemd waarvoor werknemer niet geschikt zou zijn en afwijzend heeft gereageerd op door werknemer voorgestelde functies, heeft werkgever niet voldaan aan haar inspanningsverplichting. Gezien de omvang van het concern (9.000 mensen wereldwijd) is niet aannemelijk dat er helemaal geen (lager betaalde) functies waren of op korte termijn zouden komen die passend waren voor werknemer. Daarbij komt dat werkgever niet voldoende inzicht heeft gegeven in de functies die gedurende de herplaatsingstermijn binnen het concern zijn vrijgekomen dan wel vervuld.

Ook het hof komt dan ook tot de conclusie dat werkgever onvoldoende inspanning verricht heeft in het kader van de herplaatsingsplicht.

NOVO’s tip

De herplaatsingsplicht wordt vaak “vergeten”. Werkgevers stoppen bij de redelijke grond en concluderen al snel dat het daarmee klaar is. In dit geval is er weldegelijk gezocht naar herplaatsingsmogelijkheden, maar niet voldoende. Werkgever had meer moeten inspannen en zeker ook concern-breed. Dat wordt werkgever hier fataal. Wilt u weten wat uw verplcihtingen zijn? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. U kunt ons bereiken per mail via info@novo-advocatuur.nl en telefonisch op 076-2056040.

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

loading