Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Overuren zorgen voor forse nabetaling

Overuren zorgen voor forse nabetaling

Gepubliceerd: 07-okt-2024 08:00

Overuren zorgen voor forse nabetaling

Overuren, vaak wordt er overeengekomen dat deze part of the job zijn, of is er juist uitdrukkelijk afgesproken hoe en wanneer ze beloond worden. Maar wat als er precies niets is overeengekomen? Daar gaat deze uitspraak van de rechter te Haarlem over…

Discussie

Werknemer werkt al sinds 2016 bij werkgever als uitvoerder tegen een 4weken salaris van € 4.750,= op basis van een fulltime (40-urig) dienstverband. In artikel 6 van de arbeidsovereenkomst staat: Artikel 6 Overwerk GEEN.”

Het dienstverband is per 01 december 2022 geëindigd. Werkgever heeft werknemer verzicht een verklaring te geven voor 10 dagen in de afgelopen 3 jaar dat hij niet gewerkt zou hebben, maar evenmin verlof heeft opgenomen. Bovendien zouden er teveel privé kilometers gereden zijn. Dat was de start van de discussie. Bij de eindafrekening houdt werkgever de waarde van deze bedragen in, waarop werknemer werkgever (uiteindelijk) dagvaardt.

Vordering

In de procedure vordert werknemer niet alleen het tekort aan verlof, maar evenzo ene bedrag van maar liefst € 36.334 aan overwerk! De verplichting tot uitbetaling van de overuren volgt uit de toepasselijke cao Bouw & Infra, die daarnaast verplicht tot de uitbetaling van een individueel budget en het bijhouden van ‘overwerklijsten’, aldus werknemer. Werkgever verklaart ter zitting opdracht te hebben gegeven voor het werken van extra uren, maar verweert zich dat dit hoorde bij de verantwoordelijke functie van uitvoerder en dat het salaris zodanig was dat dit bij het salaris was inbegrepen. 

Kassa!

De kantonrechter acht het voldoende waarschijnlijk dat in een bodemprocedure de overwerkuren komen vast te staan én oordeelt bovendien dat het overwerk vergoed moet worden. Het lag in de macht van werkgever hier uitdrukkelijke afspraken over te maken, hetgeen de werkgever heeft nagelaten.

De kantonrechter overweegt hierbij dat werknemer jarenlang structureel overwerk heeft verricht in opdracht van werkgever, werkgever financieel voordeel heeft gehad van deze overuren, terwijl werknemer aangegeven had deze betaald te willen krijgen en werkgever heeft nagelaten hier schriftelijke afspraken over te maken en evenmin is komen vast te staan dat overwerk geacht werd te zijn inbegrepen in het salaris van werknemer. 

NOVO’s tip

Dure grap! Deze uitspraak maakt weer eens duidelijk hoe belangrijk het is afspraken goed vast te leggen. Twijfel je hierover? Of heb je graag hulp bij het opstellen / controleren hiervan? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. Je kunt ons bereiken via de mail op info@novo-advocatuur.nl of telefonisch op 076-2056040.

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!