Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Verplichte scholing(sperikelen)

Verplichte scholing(sperikelen)

Gepubliceerd: 21-okt-2024 08:00

Verplichte scholing(sperikelen)

Sinds 01 augustus 2022 is het niet meer mogelijk om een studiekostenbeding af spreken in geval van 'verplichte scholing'. Een eventueel overeengekomen studiekostenbeding is dan nietig. Tot zover niets nieuws. Wel zien we in de rechtspraak steeds de vraag over wanneer een opleiding nu “verplicht” is.  Daar gaat deze uitspraak over.

Verplicht?

Werknemer werkt sinds 01 september 2021 als leerling-kok bij werkgever en sinds 1 september 2023 als zelfstandig kok. Op 28 februari 2023 is werknemer met werkgever een studiekostenbeding overeengekomen, terzake de training SVH Sociale Hygiëne. De Alcoholwet verplicht werkgever om tijdens openingstijden altijd iemand aanwezig te hebben die deze cursus heeft voltooid. 

Nu werknemer vanaf het moment dat hij als zelfstandig kok aan het werk zou gaan, ook alleen zou staan, was het dus ook in het belang van werkgever, dat werknemer deze opleiding volgde.

Verplichte scholing

De kantonrechter komt op basis van het vorenstaande dan ook tot het (voorlopig) oordeel (het betrof immers een kort geding), dat de studie SVH Sociale Hygiëne onder de scholing als bedoeld in artikel 7:611a lid 2 BW valt. Het studiekostenbeding is daarmee nietig. De door werkgever ingehouden kosten hiervan, dienen dan ook te worden terugbetaald aan werknemer.

NOVO’s tip

Deze uitspraak leert maar weer eens: check altijd bij het aangaan van een studiekostenbeding of het wel mag. Doe je dat niet, dan kan de werkgever alsnog bedrogen uitkomen met hoge onvoorziene kosten van dien. Wilt u weten welke opleidingen binnen uw organisatie als zodanig kunnen worden gezien? Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. U kunt ons bellen op 076-2056040 of mailen via info@novo-advocatuur.nl

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!