Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Lakse houding werkgever bij conflict tussen twee werknemers komt werkgever duur te staan

Lakse houding werkgever bij conflict tussen twee werknemers komt werkgever duur te staan

Gepubliceerd: 11-nov-2024 08:00

Lakse houding werkgever bij conflict tussen twee werknemers komt werkgever duur te staan

Iedere werkgever heeft er wel eens mee te maken: twee werknemers liggen elkaar niet. Maar wat als het nu écht uit de klauwen loopt? Wat als de werknemers écht niet met elkaar verder willen? Dan kun je als werkgever niet zomaar achterover leunen, getuige deze uitspraak van het Hof Amsterdam.

De kantonrechter had al in eerste aanleg geconcludeerd dat werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld had door niets te doen, maar de werknemer liet het daar niet bij zitten en wilde meer… vandaar dit hoger beroep.

Lang dienstverband en wrijving gesprek van de dag

Werkgever houdt zich bezig met het adviseren van bedrijfsleven en overheid op het gebied van lucht- en ruimtevaart. Dat doet zij aan de hand van binnen haar organisatie geldende drie divisies. Op één van die divisies was werknemer al sinds 1996 werkzaam. Sinds 2006 werkt werknemer daar met collega X. In 2016 komt daar nog een andere collega (Y) bij die de leidinggevende van werknemer wordt. Tussen werknemer en X bestaat al lange tijd wrijving, die ook meerdere malen gedocumenteerd is. Leidinggevende Y is ook bij alle discussies betrokken en heeft – ondanks verzoek van werknemer om in te grijpen – niets gedaan.

In 2021 ( het conflict loopt dan dus al een jaar of 5(!!), escaleert de discussie en geeft werknemer aan dat de verhoudingen verstoord zijn en er sprake is van een onwerkbare situatie. Weer doet werknemer een beroep op zijn leidinggevende Y om in te grijpen. Weer zonder succes. Er wordt door werkgever een voorstel voor beëindiging van het dienstverband gedaan.

Exit?

Op 26 oktober 2021 meldt werknemer zich ziek. Een poging tot mediation wordt voorgesteld, maar ook daar lijkt het vertrouwen al té ver voor weg. Werkgever geeft aan geen andere (herplaatsings)mogelijkheden voor werknemer te hebben. Werknemer ontvangt inmiddels een WIA-uitkering. Werkgever heeft ontbinding aangevraagd, waarbij werknemer aangegeven heeft te kunnen berusten in een afscheid, maar wél onder de juiste condities.

De kantonrechter heeft de ontbinding per 01 juni 2024 uitgesproken onder toekenning van de reguliere transitievergoeding van ruim € 72.000,= en een billijke vergoeding aan werknemer door werkgever van een jaarsalaris wegens een verstoorde arbeidsrelatie.

Bekrachtiging door het hof

Het gerechtshof gaat uitgebreid in op de onderbouwing van de werknemer waarom de billijke vergoeding nóg hoger zou moeten zijn. Het hof staat daarbij stil bij de handvatten voortvloeiend uit de New Hairstyle I en Service Now arresten van 2017 en 2018 en ziet daarbij geen reden om af te wijken van de be4schikking van de kantonrechter. De billijke vergoeding blijft vaststaan op een jaarsalaris, zijnde overigens nog steeds zo’n € 94.000,=.

NOVO’s tip

Geen bijzondere uitspraak mijns inziens. Het spreekt voor zich dat bij een dermate hoog oplopend conflict tussen werknemers, werkgever de plicht heeft om in te grijpen. Het enkel achterover leunen kan daarbij nimmer voldoende zijn. Maar wat kan en moet je doen als werkgever om een dergelijke toch wel erg zure claim van bijna een ton te voorkomen? Bel ons vooral om hierover met je mee te denken. NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht denkt graag met je mee. Je kunt ons bereiken via de mail op info@novo-advocatuur.nl en telefonisch op 076-2056040.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!