Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Toch aanzegging na intentieverklaring

Toch aanzegging na intentieverklaring

Gepubliceerd: 25-nov-2024 08:00

Toch aanzegging na intentieverklaring

Steeds vaker zie je uitspraken waarin er toch iets fout gaat bij contracten voor bepaalde tijd en de aanzegging. Ook deze van de Rechtbank Rotterdam gaat hier over. Want wat als je wel de intentie uitgesproken hebt om te verlengen, maar daar toch van af ziet? Je leest het hier.

Aanzegging

Werknemer is bij werkgever in dienst als boksleraar en wel tot 1 december 2024. Al op 19 augustus heeft werkgever werknemer te kennen gegeven de arbeidsovereenkomst niet te zullen verlengen omdat partijen “niet bij elkaar passen”. Werknemer hoeft vanaf die datum evenmin meer arbeid te verrichten.

Werknemer is het er niet mee eens en vordert wedertewerkstelling, schadevergoeding wegens emotionele schade en medewerking aan “conflictbemiddeling”.

Verplicht verbetertraject?

De voorzieningenrechter oordeelt dat er – anders dan werknemer de mening as toegedaan – geen noodzaak is om een verbetertraject te starten als een arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt.

Intentieverklaring?

Ook oordeelt de rechter ten nadele van werknemer terzake een eerder door werkgever gedane mededeling de intentie te hebben een langere samenwerking op het oog te hebben. De rechter is van mening dat een dergelijke intentie geen garantie is op het verlengen van de arbeidsovereenkomst en de intentie bovendien is afgegeven op specifiek verzoek van werknemer in verband met een hypotheek aanvraag. Daar kan werknemer in de arbeidsrelatie geen rechten aan ontlenen.    

Meewerken aan conflictbemiddeling?

Ook hier krijgt de werknemer de deksel op de neus. Werknemer had gevraagd om nog een “afscheidsworkout” te mogen geven aan zijn leerlingen en had evenzo gevraagd om nog weder te werk te worden gesteld. De kantonrechter ziet in beide vorderingen geen heil. Het gaat om nog slechts enkele weken tot het einde van het dienstverband en op geen enkele wijze kan werkgever verplicht gesteld worden om werknemer toe te laten een afscheidsworkout te mogen geven. Daarmee worden alle vorderingen van werknemer afgewezen en krijgt hij bovendien een proceskostenveroordeling aan zijn broek.

NOVO’s tip:

Denk altijd na over de in te dienen vorderingen. Houden ze stand? Wat is het effect? In dit geval is het wellicht begrijpelijk dat werknemer nog weder te werk gesteld kon worden, maar gelet op de nog kort resterende termijn, is een dergelijke vordering niet opportuun.

Daarbij is het inmiddels vaste rechtspraak dat een intentieverklaring, afgegeven om een ander doel dan de arbeidsovereenkomst, geen werking heeft binnen de arbeidsrechtelijke sfeer. Wilt u meer weten? Bel of mail naar NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. U kunt ons bereiken via de mail op info@novo-advocatuur.nl en telefonisch op 076-2056040.

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!