Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
En weer die werkgeversaansprakelijkheid…

En weer die werkgeversaansprakelijkheid…

Gepubliceerd: 23-dec-2024 08:00

En weer die werkgeversaansprakelijkheid…

Dat de aansprakelijkheid van werkgevers ver strekt en óók buiten werktijd werking kan hebben, is al bekend. Maar toch gaat het nog steeds soms fout, veelal bij personeelsfeestjes of bedrijfsuitjes. Ook deze uitspraak van de kantonrechter te Almere gaat over de aansprakelijkheid van een werkgever na afloop van een bedrijfsuitje.

25-jarig jubileum

Op 8 juli 2022 heeft werkgever een bedrijfsuitje georganiseerd, waarbij zo’n 20-25 werknemers/zzp’ers aanwezig waren. Werknemer was als assistent hovenier bij werkgever in dienst en ook uitgenodigd en aanwezig op het uitje.

Het uitje werd gehouden in Utrecht (speurtocht in lelijke eendjes), en eindigde op een locatie die begrensd werd door een kademuur, waarlangs een (lager liggende) steiger lag, alwaar gegeten en gedronken werd.

Valpartij

Na middernacht is werknemer bij een stoeipartij betrokken geraakt, waarbij werknemers elkaar in het water probeerden te duwen. Werknemer duwt daarbij enkele collega’s het water in, maar valt daarbij ook zelf. Gevolg: enkel, kuitbeen en middenvoetsbeentje gebroken en een liesbreuk. Is werkgever hiervoor aansprakelijk?

Aansprakelijkheid werkgever

De kantonrechter neemt in overweging:

Artikel 7:658 BW bepaalt, kort gezegd, dat de werkgever aansprakelijk is voor de door een werknemer – in de uitoefening van zijn werkzaamheden – geleden schade, tenzij de werkgever aantoont dat hij zijn zorgplicht is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Op de werkgever rusten de stelplicht en bewijslast voor wat betreft het nakomen van de zorgplicht.

“In de uitoefening van zijn werkzaamheden” wordt daarbij ruim uitgelegd. Ook een ongeval tijdens door de werkgever voor het personeel georganiseerde (ontspannende) activiteiten kan leiden tot aansprakelijkheid van de werkgever als die activiteiten zijn aan te merken als “door de werknemer te verrichten werkzaamheden”. Volgens de kantonrechter is daarvan sprake als tussen de activiteiten en de door de werknemer te verrichten werkzaamheden een voldoende nauw verband bestaat. De kantonrechter is van oordeel dat hier in casu sprake van is.

Dan is de volgende vraag of werkgever voldoende aan zijn zorgplicht heeft voldaan, zodat hij alsnog onder zijn aansprakelijkheid uit kan komen. Nee zegt de kantonrechter.  De omvang van de zorgplicht hangt in het algemeen samen met de zeggenschap die de werkgever heeft over de werkplek en de mogelijkheid tot het treffen van maatregelen voor de uitoefening van de werkzaamheden op de locatie en het geven van aanwijzingen om te voorkomen dat een werknemer schade lijdt. In dit bijzondere geval had op eenvoudige wijze met adequaat toezicht door werkgever het ongeval voorkomen kunnen worden door adequaat toezicht te houden. Werkgever is dus aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade.

NOVO’s tip

Bedrijfsuitjes worden niet meer zo aantrekkelijk op deze manier. De risico’s voor een werkgever zijn groot en hoewel ook deze uitspraak weer in lijn is met eerdere jurisprudentie, wordt de verantwoordelijkheid wel heel erg bij de werkgever neergelegd. Het is van belang je hier heel goed bewust van te zijn bij het organiseren van een bedrijfsfeestje. Wil je meer weten? Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. Je kunt ons bereiken via de mail op info@novo-advocatuur.nl en telefonisch op 076-2056040.

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!